Minder werkstress heb je zelf in de hand

  • Werkstress en burn-out

Minder werkstress, je bent niet de enige die daar naarstig naar zoekt. Stress, werkdruk of de (bijna) burn-out is dé beroepsziekte van deze tijd. Nederland staat op plaats veertien van de rijkste landen op aarde en op plaats zes van de gelukkigste, maar aan de drukte van alledag lijkt niemand te kunnen ontkomen.

Zo moeten we hard werken, kinderen opvoeden, fungeren als mantelzorger, bewegen, op onze voeding letten, met vrienden afspreken en ons persoonlijk ontwikkelen. We zoeken zingeving; het liefst in combinatie met veel geld verdienen. Oh ja, en natuurlijk kopen en koken we biologisch, scheiden we zorgvuldig ons afval, letten we op ons energieverbruik en vermijden we plastic. Allemaal om een goed en leuk mens te zijn.

Steeds meer ballen de lucht in

De crux is dat er alleen maar dingen bijkomen en er gaat niets vanaf. Kijk maar eens naar je taken en verantwoordelijkheden toen je net afstudeerde of nu. Grote kans dat er een hypotheek, partner, kinderen, een hond, zieke ouder, vrienden en een nieuwe perceptie over de toekomst zijn bijgekomen. Zo’n programma zoals hierboven geschetst geeft stress. Niet voor niets lopen 1 miljoen Nederlanders bij de huisarts met lichamelijke of psychische klachten. Denk aan hoofdpijn, hyperventilatie, duizeligheid, rugklachten, slaapproblemen, vermoeidheid of huiduitslag.

En ja, het lukt vaak lang alle ballen hoog te houden. Totdat…

  • Die langverwachte promotie naar iemand anders gaat.
  • Je plotseling extra zorgtaken krijgt.
  • De verbouwing niet de beloofde 6 weken maar een jaar duurt.

Je probeert het nog wel hoor. Je werkt nog harder, levert je sportavond in en verruilt je gezonde voeding voor de maaltijden van je nieuwe beste vrienden van thuisbezorgd.nl.

Minder werkstress voor je omvalt

Hoe langer de (werk)stress voortduurt, hoe minder helder je alles overziet. Je krijgt het gevoel geen kant op te kunnen. Je werkt meer én harder. En je takenlijst met verplichtingen is langer dan de file op zwarte zaterdag.

Natuurlijk lukt het een aantal mensen om op tijd maatregelen te nemen. Die plannen meer vrije tijd, schakelen hulptroepen in, zeggen vaker nee op hun werk en kiezen bewust voor ontspanning. Maar een groot deel van de mensen die het te druk hebben, verdringt de stress. Ze doen alsof er niets aan de hand is. Tot ze ruw wakker worden geschud door hartklachten, een hernia, een relatiebreuk, lange huilbuien of een volledige burn-out.

Wat maakt toch dat we het zo ver laten komen?

Minder overtuigingen = minder werkstress

Verrassend genoeg kun je hier zelf een heleboel aan veranderen. Bijvoorbeeld door eens goed te kijken naar jouw regels. Want sommige cliënten geven mij een volle A4 met REGELS. Diepgewortelde overtuigingen van wat niet mag of juist moet. Bedacht om hun leven onder controle te houden. Ik geef je een aantal voorbeelden, misschien herken je er een paar.

  • Ik mag geen fouten maken.
  • Ik mag geen hulp vragen.
  • Anderen moeten mij aardig vinden.
  • Ik mag niet stilzitten.
  • Ik moet altijd hard werken.
  • Mijn huis moet altijd opgeruimd zijn.
  • Ik moet altijd gezond eten.

Deze – vaak onbewuste – leefregels zijn soms behulpzaam. Vaker zitten ze juist flink in de weg. Je leert de regels van je ouders, partner of andere mensen die belangrijk voor je zijn. Dat zit zo. Stel dat je moeder steeds maar weer zegt dat je een sterk en onafhankelijk persoon moet worden. Dat jij vooral je eigen boontjes moet doppen. Dit kan zomaar tot gevolg hebben dat je op de lange termijn niet meer weet hoe je hulp moet vragen. Want omdat zo’n regel je lang heeft geholpen, slijt het bijbehorende gedrag steeds dieper in. Net zolang tot het een vaste (onbewuste) gewoonte voor je is geworden.

Minder werkstress met 5 simpele woorden

Minder werkstress met 5 korte woorden.

Ook jouw dag heeft maar 24 uur. Naast eens goed te kijken naar je eigen leefregels heb ik nog 5 simpele woorden voor je die het makkelijker maken te prioriteren, delegeren of schrappen.

  • MOET ik dit nu doen? Draagt je taak niet bij aan je doelen? Dan hoef je die helemaal niet te doen. Hup, streep erdoor!
  • Moet IK dit nu doen? Is er echt niemand op de wereld die dit beter kan? Of kan je collega, virtueel assistent, partner of familielid dit ook?
  • Moet ik DIT nu doen? Kies bewust aan welke taak je dit moment besteedt. Ook hierbij helpt het om die taken te kiezen die het meest bijdragen aan het bereiken van je doel.
  • Moet ik dit NU doen? Er zijn maar weinig dingen die perse NU moeten. Elimineer de druk door het ergste scenario te bedenken als je het niet nu maar morgen of volgende week doet.
  • Moet ik dit nu DOEN? Sta eerst eens stil bij wat er gebeurt als je niets doet.

Samen jouw werkstress verminderen?

Samengevat zijn het vaak jouw eigen overtuigingen dat je niet adequaat reageert op stress. Als je het druk krijgt en volhardt in oude gewoonten, doe je niet wat nodig is om de stress het hoofd te bieden. Diezelfde leefregels versterken dan je onze neiging om te verdringen, de kop in het zand te steken en voorbij te gaan aan signalen die je lichaam jou geeft. Als je jouw regels rigide blijft toepassen ben je net een hoogspringer die steeds hoger moet springen. Op een dag ligt de lat zo hoog dat je er niet meer overheen kunt. Dat voelt dan als falen. Maar heb je echt gefaald? Of heb je onmogelijke eisen aan jezelf gesteld?

Het is juist krachtig om hulp te vragen als je er zelf niet (meer) uitkomt. Met een persoonlijk coachingstraject verminderen we samen jouw (werk)stress.

Deel dit artikel met je netwerk

Geef een reactie

Titel