Soft skills ontwikkelen dé boost voor jouw carrière

Home/Persoonlijke ontwikkeling, Werkgeluk/Soft skills ontwikkelen dé boost voor jouw carrière

Soft skills ontwikkelen dé boost voor jouw carrière

 • Soft skills ontwikkelen

Geef je carrière een boost en ontwikkel je soft skills

(INZET STAP-BUDGET MOGELIJK)!

Heb jij de ambitie om door te groeien bij je huidige werkgever? Ervaar je uitdagingen op persoonlijk en sociaal gebied? Of wil je juist betere keuzes maken? Het antwoord op deze vragen is: soft skills ontwikkelen! In dit artikel ontdek je wat soft skills zijn, waarom het ontwikkelen hiervan zo belangrijk is én hoe je jouw soft skills ontwikkelt.

Wat zijn soft skills?

Soft skills beschrijven iemands vermogen om met zichzelf en anderen om te gaan, met name op het werk. Vandaar dat steeds meer organisaties belang hechten aan soft skills. Ze vertellen namelijk veel over de manier waarop een (toekomstige) medewerker zijn of haar ‘hard skills’ -de meer handmatige en technische vaardigheden- zal toepassen of heeft toegepast.

Voorbeelden soft skills

Om een beter beeld van soft skills te krijgen een opsomming van een aantal voorbeelden. Delegeren, resultaten boeken, taakgericht zijn, procesmatig werken, samenwerken, empathisch zijn, oplossingsgericht zijn, effectief communiceren, presenteren en draagvlak creëren.

Je kunt best stellen dat zonder goede soft skills je hard skills minder krachtig zijn.

Het verschil tussen soft skills en hard skills

Waar hard skills betrekking hebben op de voor de functie benodigde kennis (denk aan technische vaardigheden of bijvoorbeeld Word, Excel) gaan soft skills over het menselijk functioneren. Nederlandse synoniemen voor soft skills zijn persoonlijke vaardigheden of sociale vaardigheden. Engelstalige synoniemen zijn: personal skills, interpersonal skills, people skills of human skills.

Ter verduidelijking van het verschil tussen hard skills en soft skills vind je hieronder een overzicht van de typische verschillen tussen de twee soorten competenties.

Soft skills

Hard skills

Moeilijk meetbaar Meetbaar
Universeel Specifiek
Gebaseerd op ervaring Gebaseerd op regels
Mensgerelateerd Technologisch/wetenschappelijk
Geestelijk Industrieel/mechanisch
Heeft betrekking op gedrag Heeft betrekking op hulpmiddelen en technieken
Algemeen Procedureel en methodisch
Situationeel gebonden Repliceerbaar
Immaterieel Tastbaar

Waarom is soft skills ontwikkelen belangrijk voor je toekomst?

Soft skills worden steeds belangrijker, met name op de werkplek. Zo heeft het Stanford Research Institute vastgesteld dat 75% van het langetermijnsucces in een bepaalde functie is gebaseerd op de beheersing van soft skills. En dat slechts 25% van dat succes voortkomt uit technische vaardigheden. Ook toonde een onderzoek van Linkedin aan dat vier op de vijf HR-professionals van mening is dat het bezitten van soft skills steeds belangrijker wordt voor het succes van een bedrijf (en een kandidaat).

Dit zien we ook terug in sollicitatiegesprekken. Daar maken de succesvolste kandidaten zichtbaar hoe ze relevante soft skills in het verleden succesvol hebben ingezet. Nog steeds zijn hard skills een voorwaarde om überhaupt in aanmerking te komen voor een sollicitatiegesprek. Het zijn echter de soft skills die meestal bepalen wie de baan uiteindelijk krijgt.

De drie belangrijkste redenen waarom soft skills steeds belangrijker worden op het werk

 1. Ze bepalen jouw onderscheidend vermogen
  Elk jaar krijgen duizenden studenten een diploma of universitaire bul. Denk je dat al die mensen hetzelfde kunnen? Nee, natuurlijk niet. Wat maakt dan het verschil? Waarom krijgt de ene student wel die leuke baan en de andere niet? Het antwoord is hun menselijke kwaliteiten ofwel hun soft skills.
 2. Soft skills bepalen de ‘culturele fit’ met de werkgever
  Omdat de wereld van werk steeds meer interpersoonlijk wordt, zijn people skills steeds belangrijker om te meten of de kandidaat of medewerker in de cultuur van de organisatie past. Ook bij doorontwikkeling op het werk gaat het vaak niet of niet alleen om meer kennis. In de meeste gevallen verschuift de aandacht dan naar het (verder) ontwikkelen van goede people skills.
 3. Ze beïnvloeden je beoordeling
  Wat voor functie je ook vervult, tijdens de evaluatie wordt altijd gekeken hoe goed je je taken hebt vervuld. Presteer je boven verwachting, dan komt dat bijna altijd omdat je bijvoorbeeld duidelijk hebt gecommuniceerd, leiderschap heb getoond of professioneel bent geweest. En een hoge klantwaardering krijg je als je empathie toont. Jazeker, allemaal softs skills.

Soft skills ontwikkelen en Plezier in je Baan?

Omdat ik overtuigd ben van de kracht van soft skills, ben ik sinds november 2022 als partner verbonden aan Soft Skills Training Nederland. Samen met een groep gedreven professionals trainen we groepen en individuen op weg naar persoonlijk leiderschap door het verbeteren van hun soft skills.

Daarvoor hebben we een unieke blended training. Het traject start met een online assessment. Hiermee wordt duidelijk welke van de 64 soft skills de grootste groeimogelijkheden hebben. Met deze soft skills ga jij aan de slag. Je volgt de training online. Bovendien ontvang je 4 uur persoonlijk begeleiding van een gecertificeerd coach, zoals ik. Door deze unieke trainingsvorm weet jij jouw nieuwe vaardigheden aan het einde van het traject optimaal in te zetten. Voor jezelf of binnen de organisatie waarin jij werkt.

Wat levert het Soft Skills Ontwikkel Programma jou op?

Je leert je persoonlijke vaardigheden succesvol in te zetten;

 • Je krijgt meer zelfkennis, waardoor je betere beslissingen neemt;
 • Je ervaart meer zelfwaardering;
 • Je gaat meer balans in je leven ervaren;
 • Je vergroot jouw toegevoegde waarde en daarmee jouw IMPACT;
 • Je vergroot de kans om aangenomen te worden tijdens een sollicitatie;
 • Je krijg inzichten in je talenten en persoonlijke uitdagingen;
 • Je verhoogt je marktwaarde.

Goed te weten: voldoet aan de eisen van het STAP-budget!

Dat betekent dat je bij toekenning van het STAP-budget € 0,00 zelf hoeft te investeren. Wil je meer te weten komen over deze unieke training? Neem even contact met mij op, dan krijg je van mij een link naar een van onze gratis webinars. Tijdens deze webinars nemen we je vrijblijvend mee in de wereld van persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. De eerstvolgende datum om de STAP-subsidie aan te vragen is 28 februari 2023 om 10.00uur (eerder inloggen). De webinars staan gepland op de volgende data:

Woensdag 18 januari

Woensdag 25 januari

Woensdag 1 februari

Woensdag 8 februari

Woensdag 15 februari

Dinsdag 21 februari

Donderdag 23 februari

De tijden zijn elke keer van 20.00 uur tot 20.45 uur.

Interesse of eerst even samen van gedachten wisselen? Of benieuwd naar incompany mogelijkheden? Stuur dan een mailtje naar info@plezierinjebaan.nl of vul het contactformulier in op mijn website.

 

 

Deel dit artikel met je netwerk

Geef een reactie

Titel