Tijd om je veren uit te slaan

Home/Loopbaancoaching, Outplacement/Tijd om je veren uit te slaan

Tijd om je veren uit te slaan

Tijd om je veren uit te slaan!

Diep van binnen weet je het, je zit niet meer lekker in je baan bij je huidige werkgever. Maar je bent best goed in wat je doet en je hebt aardige collega’s. Maar de bevlogenheid die je altijd voelde is er niet meer, het lijkt wel of die op is. In de weekenden probeer je jezelf op te laden door leuke dingen te doen met vrienden of erop uit te trekken. Dan kun je er weer tegenaan, zeg je tegen jezelf. Je bagatelliseert je gevoel, want zo slecht heb je het nu ook weer niet. En je hebt echt wel vrienden die het slechter hebben, daar is jouw gevoel maar een schijntje bij.

Zoals je normaal gesproken uit je bed veerde, blijf je nu wat langer liggen, check je nog even je socials en gaapt nog een keer. Toen je pas in je baan startte was je drijfveer bijvoorbeeld ‘mensen helpen’ maar ergens merk je dat dat geen voldoening meer geeft. Je ziet je werk nu meer als een bron van inkomsten, iets noodzakelijks waarmee je je leuke hobby’s en uitjes kunt betalen, die je nodig hebt om weer op te laden voor de werkweek.

Op een gegeven moment merk je dat het werk dat je doet, niet meer goed bij je past, het kost meer energie dan het oplevert. Je accu raakt steeds een beetje meer op. Want heb je eenmaal een lege accu, dan ben je chronisch moe en daarmee loop je het risico om in een negatieve spiraal te belanden. Je hebt nergens zin en je hebt de neiging om af te wachten en reactief te worden. Dat betekent dat je niet herstelt en de volgende dag weer moe op je werk verschijnt. Zo begin je een nieuwe werkdag dus met een achterstand. Je wordt steeds reactiever en anticipeert alleen nog op de symptomen en niet meer op de oorzaak. Soms is dit ook zichtbaar voor anderen en leidt dit ertoe dat jij en je werkgever uit elkaar gaan middels een outplacement of loopbaantraject. Dit kan een verdrietige periode zijn maar je kunt het ook zien als een nieuwe kans waarbij je de tijd krijgt om opnieuw je ideale werk vorm te geven.

Hierbij een opdracht die je helpt je ideale werk helder te krijgen;

Het ideale levensontwerp*

Maak een uitgebreid levensontwerp van nu tot aan je 80e jaar en beschrijf, louter op basis van dromen, wensen, verlangens en idealen, in periodes van 5 jaar (in verband met afwisseling en diversiteit):

– hoe je woont

– welke relaties je hebt en

– (vooral) welke bezigheden je hebt

Houd daarbij geen rekening met onmogelijkheden op het gebied van geld of een gebrek aan bepaalde diploma’s of een gebrek aan moed om bijvoorbeeld een eigen onderneming te starten.

De volgorde van bezigheden in de verschillende periodes hoeft niet logisch te zijn. In de ene periode kun je bezig zijn met het ontwerpen van automodellen. In een andere periode kun je bezig zijn met het opleiden van mensen tot een bepaald beroep, in een volgende periode volg je een geheel nieuwe studie en in de periode daarna ben je verslaggever vanuit Peru, onderneem je een rondreis door Afrika of ben je aan het luieren en mijmeren onder de palmbomen op de Maladiven.

Het eerste item van ‘wonen’ is bedoeld om de verbeelding op gang te brengen. Maar misschien wil je in sommige periodes nergens wonen. Wil je trekken door de wereld. Het tweede item van ‘relaties’ kan een reden zijn waarom je je ideale levensontwerp in eerste instantie niet wil laten lezen aan je levenspartner Maar niet gevreesd, er zijn zoveel verlangens waar we soms ook terecht geen gehoor aan willen geven omdat we er niet voor kiezen. Niet iedere fantasie behoeft te worden geconcretiseerd. Op de keper beschouwd, willen we dat vaak niet echt. Toch kan het goed zijn om alle verlangens en dromen, idealen, behoeften eens toe te laten, alleen al om te kijken wat je eruit kunt destilleren ter verbetering van je huidige situatie. Hoe verbeter je de kwaliteit van je huidige realiteit? Dat kan alleen door nieuwe ijkpunten te ontwikkelen en daar is dus altijd eerst een utopisch denken en vrij brainstormen voor nodig.

Het is belangrijk om vooral de bezigheden in concreto te beschrijven. Voorkom het gebruik van woorden als werken, banen, salarissen of pensioenschappen. Het gaat erom wat je liefste bezigheden zouden zijn en wat je zou willen leren, meemaken en beleven.

Het ideale ontwerp is voor velen een buitengewoon moeilijke opdracht, waar menig gesprek met partner en vrienden en mening nachtje-er-over-slapen voor nodig zijn. Het helpt om daarbij de wereld op te vatten als een veld van ongekende mogelijkheden. Op voorhand al uitgaan van kansen en bedreigingen op basis van arbeidsmarktstatistieken of (al dan niet vermeende) persoonlijke beperkingen (door vergelijking met anderen) is desastreus voor het in beeld brengen van je vitale potentieel.

Ontwerp dus je ideale leven, zodanig dat je er van harte je handtekening onder kunt zetten en je op je tachtigste, voor zover je dat nu kunt overzien, zeer trots kunt terugkijken op wat je met je leven hebt gedaan. Bedenk dat deze opdracht een denk- en voelexperiment is. Voor een deel overkomt het leven je, voor een deel bepaal je het zelf. Dit laatste aspect wordt hier uitvergroot.

*Deze opdracht komt uit het boek ‘Loopbaanzelfsturing’ van Adriaan Hoogendijk, een grote inspirator op het gebied van loopbaanontwikkeling.

Deel dit artikel met je netwerk

Geef een reactie

Titel