Van voornemen naar echte verandering

Home/Persoonlijke ontwikkeling/Van voornemen naar echte verandering

Van voornemen naar echte verandering

De maand januari is een mooie maand om nieuwe doelen voor jezelf te formuleren. Wat helaas ook gebeurt is dat bij een groot percentage van de mensen deze doelen weer sneuvelen voor het einde van de maand. In dit blog lees je een praktisch stappenplan, waarmee je jouw kans op succes aanzienlijk vergroot. Een grote valkuil is om doelen te groot te maken of doelen slechts in je gedachten te formuleren. Als je doelen te groot of te abstract zijn dan is de kans groot dat je ze niet gaat halen. Neem nu Dry January. Als je alleen maar denkt ik mag deze maand niet drinken, dan is het maar de vraag of dat ook gaat lukken.

Wat wél helpt is om je vrienden en familie te vragen of ze je geen alcoholische versnapering aanbieden in januari. Of dat je zelf je agenda checkt op nieuwjaarsborrels en eventuele pre-carnavalsfestiviteiten. En jezelf én afvraagt of je dit écht wilt en zo ja, hoe je dan reageert als iemand je toch een borrel aanbiedt. Doe dit voor je naar het feestje gaat. Want op het moment zelf is het vaak ons oerbrein dat reageert en dat kiest altijd het korte termijn plezier.

Naast een plan zijn focus, doorzettingsvermogen en structuur de sleutelwoorden bij het behalen van je doelen. Volg het stappenplan en zet je voornemen om in gedrag.

Praktisch 10-stappenplan, van voornemen naar verandering!

STAP 1: Bepaal een helder en duidelijk doel

Splits dit uit in:

  • Korte termijn (vandaag, deze week, deze maand).
  • Middellange termijn (1-3 jaar).
  • Lange termijn (+ 3 jaar, dromen en levensdoelen).

STAP 2: Visualiseer je einddoel

Stel jezelf het eindresultaat voor dat je wilt bereiken. Doe dit levendig en gedetailleerd. Hoe ziet je leven eruit als je echt je gedrag hebt veranderd? Wat zijn de voordelen die je nastreeft? Hoe vergroot dit je geluk? Hoe voel je je?

STAP 3: Zoek een inspiratiebron

Dit kan een persoon zijn. Bijvoorbeeld iemand die iets heel goed kan waar jij moeite mee hebt. Maar dit kan ook iets zijn dat je inspireert zoals een interessante cursus of boek. Of maak een moodboard met daarop jouw doelen voor 2023! En natuurlijk hang je dat goed in het zicht als geheugensteun voor jezelf.

STAP 4: Inventariseer kansen en risico’s

Wat zijn de kansen? Waarom zijn dit volgens jou kansen? Welke softskills kun je inzetten om je doel te behalen? En ook: wat zijn volgens jou de risico’s? Wat zou ervoor kunnen zorgen dat je je doel(en) niet bereikt? En wat kun je doen om die risico’s te verkleinen?

STAP 5: Schakel de hulplijn in

Bedenk welke hulpbronnen je kunt inzetten. Vertel aan je omgeving wat je voornemen is en ook wat zij kunnen doen om dit makkelijker voor jou te maken. Denk na wie je kan helpen, steunen, coachen of begeleiden. Je hoeft het niet alleen te doen. Schakel eventueel professionele hulp in.

STAP 6: Bekijk je gedachtes eens vanuit een ander perspectief

De manier waarop je denkt bepaalt je succes. Zorg voor een positieve en op groei gerichte mindset, oftewel een GROWTH MINDSET. Identificeer belemmerende of negatieve gedachten en onderzoek of deze wel waar zijn. Download hier een oefening voor een positieve mindset.

STAP 7: Waarom wil je dit?

Is er sprake van een bepaald verlangen? Is er noodzaak om te veranderen? Schrijf dit eens op papier. Lees het regelmatig terug. Dit helpt je tijdens het veranderproces. Het is namelijk niet dat je MOET veranderen. Jij WILT veranderen en daar heb je een verdomd goede reden voor.

STAP 8: Begin meteen

Een andere valkuil is om een goed idee te hebben waar je veel energie van krijgt en dit dan vervolgens zo dood te analyseren dat alle energie verdwijnt. Bijvoorbeeld omdat je nadenkt wat er allemaal mis kan gaan. Iedere dag dat je wacht verandert er niets. Dus meteen beginnen en in beweging blijven.

Vaak is de reis naar iets toe, nog mooier dan de bestemming

STAP 9: Wees flexibel en stuur bij

Het is onmogelijk van jezelf te verlangen dat je alles al precies van tevoren weet. Er zullen altijd onverwachte elementen zijn die je niet hebt voorzien. Hé dat is prima, dat hoort erbij. Verlang niet van jezelf dat het een perfecte, gladde weg moet zijn die je bewandeld. Juist van je fouten leer je het meeste. Die maken je sterker en wijzer.

STAP 10: Behoud focus en toon veerkracht

Laat je niet afleiden. Niet door angst, niet door wat anderen mensen vinden. Verdeel je aandacht ook niet te veel door te veel tegelijk te veranderen. Concentreer al je inspanningen op het bereiken van je belangrijkste doel. En onthoud; een kleine terugval betekent niet dat het nu mislukt is. Je kunt elk moment de draad weer oppakken.

Maak van 2023 jouw jaar!

Met dit stappenplan heb je een belangrijk instrument in handen om je voornemen écht om te zetten in ander gedrag. Wees niet te streng voor jezelf, want duurzame gedragsverandering is moeilijk. Mocht je daarbij professionele hulp nodig hebben, dan sta ik met plezier klaar om je te helpen van 2023 jouw succesjaar te maken. Neem gewoon even contact op.

Deel dit artikel met je netwerk

Geef een reactie

Titel