Werkgeluk

Werkgeluk

  • werkgeluk

Werkgeluk, of anders gezegd plezier in je baan, dat is iets waar ik al jaren voor pleit. Want we besteden in ons leven gemiddeld zo’n 70.000 uur aan werk. De een doet dit met veel plezier, de ander met beduidend minder genoegen. Het maakt niet altijd uit wat voor werk je precies doet, want geluk is een beleving. Dus de een zal zich bij het schoonmaken van een ziekenhuis een sloof voelen. Een ander ervaart dezelfde baan als uitermate belangrijk omdat het bijdraagt aan het comfort en de hygiëne van zieke mensen. Werkgeluk begint dan ook bij jezelf goed kennen. En vervolgens bij je favoriete werkgever aan tafel komen. In dit blog lees je een aantal tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!

Jouw geluksfactoren

De ene persoon heeft van nature meer aanleg om gelukkig te zijn dan de ander. Er is veel onderzoek gedaan naar werkgeluk en daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  1. Nurture, dat wat je genetisch erft, je DNA.
  2. Je leefomstandigheden.
  3. Je eigen (on)bewuste gedrag.

Ik onthoud me hier even van percentages omdat niet alle onderzoeken dezelfde uitkomst hebben. Bovendien ben ik van mening dat mindset of je eigen gedachtes ook van invloed zijn. Want als je denkt dat je 80% van je gedrag zelf kunt beïnvloeden motiveert dit meer dan als je denkt dan dit maar 20% is. Ik hoor regelmatig in mijn praktijk “Ik kan er niets aan doen. Zo ben ik nu eenmaal geboren”. Is dat wel zo? Het is in ieder geval niet de mindset die je verder gaat brengen in het vinden van een toffe baan waar je energie van krijgt.

Sleutel naar werkgeluk: communicatie

Gelukkig zijn er heel veel facetten waar je wel invloed op hebt. Zoals je eigen communicatie. Dit is toch wel het sleutelwoord tot werkgeluk. Veel mensen hebben een slechte relatie met hun leidinggevende of collega’s. Vaak omdat ze bang zijn om uit te spreken hoe ze zich écht voelen?

Om professioneel en volwassen te communiceren moet je een groot zelfbewustzijn hebben. Je moet echt de moeite nemen om jezelf te leren kennen. Goede manieren hiervoor zijn:

Deze technieken helpen je in het succesvol communiceren met je partner, je collega’s en je vrienden. En natuurlijk ook in je sollicitatiegesprek. Want ook al ben je vakinhoudelijk de beste van het land, als je dit niet over kunt brengen is de kans groot dat de baan niet naar jou gaat.

Spannend, tijdrovend én ook de kortste weg naar werkgeluk

Veel mensen ervaren solliciteren als spannend. Het ligt buiten je comfortzone en vaak is het al jaren geleden dat je voor het laatst gesolliciteerd hebt. Toch is solliciteren iets wat we steeds vaker moeten doen omdat de arbeidsmarkt sneller en flexibeler is geworden.

Maar voordat je aan tafel zit bij een potentiële werkgever, moet je natuurlijk eerst weten wat je graag wilt. En hiervoor is onderzoek nodig. Onderzoek naar jezelf, je waarden, drijfveren, talenten, energiegevers en -nemers, je vaardigheden, je interesses, je missie en je zielsbestemming. Succesvol solliciteren kost nu eenmaal veel tijd, iets wat veel mensen onderschatten.

Mijn advies: neem niet zomaar genoegen met een baan. En zeg niet te snel ja tegen een aanbod. Zie jezelf als een gelijkwaardige partner in het sollicitatieproces. Jij kiest zelf ook! Doe vooraf echt goed onderzoek en ga bij voorkeur voorafgaand aan je sollicitatiegesprek met mensen praten die al bij het bedrijf werken. LinkedIn biedt mooie tools om deze mensen in kaart te brengen. Vraag om een meeloopdag of -middag. En zorg dat je ook echt met je leidinggevende en het team gesproken hebt. Want het zou zomaar kunnen dat de dame/heer van HR je een supervriendelijk en warm gevoel geeft. Maar dit zegt niet altijd iets over de daadwerkelijke plek waar je komt te zitten.

Creëer eerst een reëel beeld van je toekomstige baan

Succesvol solliciteren vraagt tijd. Het voeltsoms als een fulltimebaan maar het betaalt zich wel uit op de lange termijn. Mijn ervaring is dat sollicitanten vaak geen reëel beeld hebben van het werk dat ze willen gaan doen. Daarom pleit ik ervoor om voorafgaand aan je sollicitaties eerst met mensen te gaan praten die al bij dat bedrijf/ instelling werken.

En nu hoor ik je al denken:

  • Dat durf ik niet.
  • Wat moet ik dan zeggen?
  • Ik wil anderen niet lastig vallen.
  • Ik ken niemand.

Dit zijn namelijk veel voorkomende gedachtes die ik regelmatig hoor tijdens mijn coaching. Dit zijn vooral ook niet helpende gedachtes. Saboteurs, die je weerhouden van je doel. Bekijk dit leuke filmpje eens over die saboteurs en gedachtekronkels (kijktijd 4:00) gebaseerd op de ACT-theorie.

Handige vragen tijdens een oriëntatiegesprek

Heb je je niet helpende gedachtes over boord gezet en twijfel je nog wat je moet vragen in zo’n gesprek? Geen zorgen, lees hieronder een paar tips:

  1. Stel geen vragen die je ook op de website kan vinden. Je kunt hier wel informatie vinden om op door te vragen. Bijvoorbeeld; ik zie dat innovatie en duurzaamheid belangrijke waarden zijn in jullie bedrijf. Hoe wordt hier in de praktijk vorm aan gegeven?
  2. Hoe ziet jouw werkdag eruit?
  3. Hoe is de bedrijfscultuur?
  4. Of je zegt: in mijn huidige (of voorgaande) baan deden we dingen op deze manier. Hoe gaat dat bij jullie?
  5. Is er veel verloop binnen jullie organisatie?
  6. Wat is er echt typisch voor jouw baan?
  7. Vertel ook iets van je eigen werkdag, en vraag daarna; hoe is dat bij jou? Heb jij dat ook?

Deze 2 vragen vormen een mooie afronding van je gesprek:

  • Heb je nog tips of adviezen voor mij of?
  • Ken je nog mensen met wie ik ook een netwerkgesprek zou kunnen voeren? Mensen die mij nog meer kunnen vertellen over functie X of Z?

En uiteraard bedank je iemand aan het eind van het gesprek voor de tijd. Ook is het heel attent om later nog eens iets te laten horen wat je met diens adviezen hebt gedaan. Iets wat veel mensen helaas achterwege laten en waarmee jij je mooi kunt onderscheiden.

Dus vraag ik je: welke stap ga jij ondernemen om bij jouw favoriete werkgever aan tafel te komen?

 

De online cursus Solliciteren met Plezier is een volledige cursus waarin je ook jezelf beter leert kennen, aan de slag gaat met je mindset en bijvoorbeeld veel extra informatie en praktische oefeningen krijgt om optimaal gebruik te maken van je netwerk.  Maak gebruik van het voordelige verjaardagsaanbod (geldig tot 1 mei 2023) en maak werk van jouw werkgeluk

De cursus heeft een gemiddelde waardering van 8,5 op 10. De laatste deelnemer schreef in de evaluatie: 

Ik vond het een inspirerende training, ga gelijk met een aantal acties aan aan de slag!
 

Deel dit artikel met je netwerk

Geef een reactie

Titel