Ikigai hét geheim

Home/Persoonlijke ontwikkeling/Ikigai hét geheim

Ikigai hét geheim

 • Ikigai het recept voor je leeft nog lang en gelukkig

Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai. Het is een Japans concept dat staat voor datgene waar jij je bed voor uitkomt en waard is om voor te leven. Als je passie, missie, beroep en roeping elkaar overlappen heb je jouw ikigai gevonden; het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven! Dat is een mooie belofte die ik in dit blog graag verder met je onderzoek.

De 4 componenten van Ikigai 

Ikigai is je passie waarin de volgende vier elementen samenkomen:

 1. Dat waar je van houdt.
 2. Wat de wereld nodig heeft.
 3. Waarvoor je betaald kunt worden.
 4. Waar je goed in bent.

Visueel ziet dat er als volgt uit.

IKIGAI visuele weergave

Bron: Ikigai, Héctor Garcia en Francesc Miralles

💡Tip: kijk ook zeker eens naar de gevoelens die ontstaan als niet alle vier de componenten aanwezig zijn. Dit kan heel verhelderend werken en duidelijk maken wat je nog nodig hebt.

Hoe achterhaal je jouw ikigai?

Er is een aantal boeken verschenen over ikigai, onder meer van Francesc Miralles en Héctor García. Hun bestseller ‘Ikigai’ is opgevolgd door ‘Vind je Ikigai,’ dat verder ingaat op de vraag hoe je nu eigenlijk kunt achterhalen wat je eigen ikigai is.

Want voor sommige mensen is dat van jongs af aan al duidelijk. Maar er zijn zat mensen die ’s morgens níet vol levenslust hun bed uitspringen. Hoe achterhaal je dan je ikigai? Met de volgende oefening komt je ikiga dichterbij.

DIY: met 8 antwoorden dichter bij jouw ikigai

 1. Waar hou je van? Maak bijvoorbeeld deze zin af: Ik voel me gelukkig als… 
 2. Waar word je blij van?
 3. Wanneer vergeet je de tijd?
 4. Waar ben je goed in? Begin je antwoorden met Ik ben goed in… en schrijf op wat je zelf denkt (dus niet wat anderen vinden).
 5. Waarvoor je betaald kunt worden Het gaat niet alleen om het werk waarmee je nú je geld verdient, maar ook om waarmee je in de toekomst graag je geld zou willen verdienen.
 6. Wat heeft de wereld nodig? De ‘wereld’ kan je geliefde zijn, je kinderen of je collega’s.
 7. Wie zijn je dierbaren?
 8. Waar ben je dankbaar voor?

 Je ikigai bevindt zich precies waar passie, missie, beroep en roeping elkaar overlappen. Het grote voordeel is dat als je eenmaal hebt ontdekt wat je ikigai is, je makkelijk actie kunt ondernemen. Zo gaat je ikigai een steeds grotere rol spelen in je leven.

Minder stress, meer welzijn

Nu is Japan natuurlijk niet het enige land in de wereld waar is nagedacht over wat het leven zin en betekenis geeft. ’Waartoe zijn wij op aarde?’ is een vraag waar mensen al duizenden jaren mee bezig zijn.

Wat maakt ikigai dan anders? Misschien draait het bij ikigai niet zozeer om het zoeken van een reden voor je bestaan, als wel om het genieten van wat er is. De vertaling van ‘ikigai’ is niet alleen ‘leven waard’ maar ook ‘ik wil leven’. En zo zou je het ook kunnen samenvatten: ikigai draait om levensvreugde.

Dat is ook wat je hoort als je luistert naar de antwoorden van de honderdjarigen van Okinawa op de vraag ‘Wat is je ikigai’? Het draait om vreugde. De vreugde van een achterkleinkind. De vreugde van voor andere mensen kunnen zorgen, van een plek hebben, van je opgenomen weten in een kring van mensen die om je geven. Samengevat allemaal dingen die leiden tot minder stress en meer welzijn en daarmee, waarschijnlijk, tot een langer en gelukkiger leven.

Samen op zoek naar jouw lang en gelukkig leven?

Als professioneel en gecertificeerd loopbaan- en leefstijlcoach beschik ik over veel tools en technieken om je te helpen jouw ikigai te ontdekken. Met als gevolg dat je meer plezier in je baan hebt en gewoon lekkerder in je vel en je leven zit. Wil je daarmee onder professionele begeleiding aan de slag gaan? Dan nodig ik je van harte uit om een gratis oriëntatiegesprek aan te vragen. Dat gaat makkelijk op mijn website met de knop hieronder.  

Leestips: 

Ikigai, Héctor Garcia, Francesc Miralles

Vind je Ikigai, Héctor Garcia, Francesc Miralles

 

Bronvermelding:
Ikigai, Héctor Harcia, Francesc Miralles

Deel dit artikel met je netwerk

Geef een reactie

Titel