Een growth mindset voor succesvol solliciteren

Home/Loopbaancoaching, Persoonlijke ontwikkeling, Solliciteren/Een growth mindset voor succesvol solliciteren

Een growth mindset voor succesvol solliciteren

Ontwikkel een growth mindset voor succesvol solliciteren: tips en strategieën”

Growth mindset is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in de wereld van persoonlijke ontwikkeling en onderwijs. Mensen met een growth mindset geloven dat hun talenten en vaardigheden niet vaststaand zijn, maar dat ze kunnen groeien en verbeteren door middel van oefening en toewijding. In tegenstelling hiermee hebben mensen met een fixed mindset de overtuiging dat hun talenten en vaardigheden vaststaand zijn en niet kunnen veranderen. Ze kunnen hierdoor minder gemotiveerd zijn om uitdagingen aan te gaan en kunnen zichzelf beperken door angst voor fouten en mislukking.

Een growth mindset kan dus helpen om de grenzen van wat we kunnen bereiken te doorbreken en om ons volledige potentieel te benutten. Een growth mindset kan erg waardevol zijn bij het solliciteren. Hier zijn enkele manieren waarop een growth mindset je kan helpen bij het solliciteren:

  1. Uitdagingen aangaan: Met een growth mindset ben je meer bereid om uitdagingen aan te gaan en nieuwe ervaringen op te doen. Dit kan betekenen dat je bereid bent om te solliciteren naar banen die buiten je comfortzone liggen en waarvoor je nog niet alle vereiste vaardigheden hebt. Je ziet dit als een kans om te groeien en te leren, in plaats van als een bedreiging voor je competentie.
  2. Feedback gebruiken om te verbeteren: Als je een growth mindset hebt, zie je feedback als een kans om te leren en te verbeteren. Wanneer je solliciteert, kun je feedback gebruiken om je sollicitatievaardigheden en je presentatie te verbeteren. Je kunt vragen om feedback van mensen die betrokken zijn bij het selectieproces, of je kunt feedback vragen van vrienden of familieleden die ervaring hebben met solliciteren.
  3. Fouten zien als kansen om te leren: Met een growth mindset zie je fouten als kansen om te leren en te groeien, in plaats van als een bevestiging van je incompetentie. Als je bijvoorbeeld niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, kun je deze afwijzing zien als een kans om te leren en je sollicitatievaardigheden te verbeteren voor de volgende keer.
  4. Toewijding en doorzettingsvermogen: Met een growth mindset ben je bereid om hard te werken en door te zetten om je doelen te bereiken. Dit kan betekenen dat je blijft solliciteren, zelfs als je een paar afwijzingen hebt gekregen. Je ziet dit als een kans om te groeien en te leren, en je bent vastbesloten om je droombaan te vinden.

Al met al kan een growth mindset je helpen om optimistisch te blijven en gemotiveerd te blijven tijdens het sollicitatieproces, zelfs als het even tegenzit. Het kan je ook helpen om je vaardigheden en kennis te blijven ontwikkelen, zodat je steeds beter wordt in het solliciteren.

Een oefening om een growth mindset te ontwikkelen is het maken van een “groei-lijst”. Dit is een lijst waarop je al je ervaringen, prestaties en uitdagingen noteert waarbij je iets nieuws hebt geleerd of jezelf hebt verbeterd. Deze oefening helpt je om je focus te verleggen naar je groei en ontwikkeling, en om jezelf eraan te herinneren dat je in staat bent om te leren en te groeien.

Volg deze stappen om je eigen groei-lijst te maken:

  1. Maak een lijst van uitdagingen en obstakels die je in het verleden hebt overwonnen. Dit kunnen kleine of grote uitdagingen zijn, zoals het leren van een nieuwe vaardigheid, het overwinnen van faalangst, of het omgaan met een moeilijke situatie.
  2. Schrijf op welke vaardigheden, kennis of inzichten je hebt opgedaan tijdens het overwinnen van deze uitdagingen. Probeer specifiek te zijn en benoem bijvoorbeeld de nieuwe vaardigheden die je hebt geleerd of de nieuwe strategieën die je hebt ontwikkeld.
  3. Maak een lijst van prestaties waar je trots op bent. Dit kunnen academische, professionele of persoonlijke prestaties zijn. Schrijf op wat je geleerd hebt om deze prestaties te bereiken.
  4. Schrijf op welke doelen je nog wilt bereiken en welke stappen je moet zetten om deze doelen te bereiken. Bedenk hoe je jezelf kunt uitdagen om verder te groeien en te ontwikkelen.

Door het maken van deze groei-lijst, wordt het gemakkelijker om je eigen groei en ontwikkeling te herkennen en te waarderen. Het kan ook helpen om je focus te verleggen van eventuele belemmeringen naar wat je al hebt bereikt en wat je nog kunt bereiken met een groei mindset.

Hierbij nog een vrolijk filmpje over het hebben van een groei-mindset :-).

De online cursus Solliciteren met Plezier is een volledige cursus waarin je jezelf beter leert kennen en aan de slag gaat met je mindset. En daarnaast ook veel extra informatie en praktische oefeningen krijgt om optimaal gebruik te maken van je netwerk. Omdat het maanden zoveel regent en iedereen wel een extraatje kan gebruiken, kun je gebruik maken van mijn voorjaarsaanbod, geldig tot woensdag 21 juni en maak werk van jouw werkgeluk.

De cursus heeft een gemiddelde waardering van 8,5 op 10. De laatste deelnemer schreef in de evaluatie:

Ik vond het een inspirerende training, ga gelijk met een aantal acties aan aan de slag!

Deel dit artikel met je netwerk

Geef een reactie

Titel