KLIK HIER VOOR 4 UUR GRATIS COACHING: VOOR MENSEN MET MAX. MBO-2 (STAP ONTWIKKELADVIES).

10 tips om het verlies van je baan te verwerken

Home/Outplacement/10 tips om het verlies van je baan te verwerken

10 tips om het verlies van je baan te verwerken

Het verliezen van je baan is meestal een schokkende gebeurtenis. Werk is voor veel mensen immers meer dan alleen geld verdienen. Naast het verlies van salaris, komen ook andere behoeften in het gedrang, zoals de behoefte aan veiligheid, regelmaat, sociale contacten.

Ook kan je zelfvertrouwen en deuk oplopen. Ben ik nog wel goed genoeg? Zit er nog wel iemand op mij te wachten? Je kunt het gevoel hebben in een diep gat te vallen en niet weten hoe nu verder te gaan. Tussen het afscheid nemen van de oude werkkring en het aangaan van een nieuwe arbeidsrelatie, ligt een periode van oa onzekerheid, verwarring en boosheid. Dit zijn hele normale gevoelens die horen bij het verwerken van een ontslag.

Verwerken betekent eigenlijk: het loslaten van wat ooit was

Hieronder 10 tips die je kunnen helpen het verlies van je baan te verwerken:

1. Gun jezelf de tijd om het verlies te verwerken. Beleef het bewust, geef het verdriet de ruimte. Als je het probeert weg te drukken komt het later terug.

2. Je bent niet alleen, honderdduizenden anderen zitten in hetzelfde schuitje. Bedenk dat ook in een goede economie er altijd meer dan 400.000 werklozen zijn. Simpelweg omdat er niet genoeg werk is voor iedereen.

3. Stop met jezelf verwijten maken. Neem de situatie zoals deze is en stop geen energie meer in zaken die je niet kunt veranderen.

4. Praat erover. Schaam je niet voor de situatie en gooi het open. Je zult zien dat mensen dan eerder bereid zijn om je te helpen. Alleen al omdat ze dan weten hoe het echt met je gaat. Je netwerk is heel belangrijk!

5. Gun jezelf plezier. Je hoeft niet ineens hele dagen achter je pc te zitten op zoek naar werk. Bouw vaste momenten in waarop je op zoek gaat naar werk en zorg daarnaast voor afleiding. Ga iets leuks doen en je zult zien dat je daarna weer met meer energie en met nieuwe inzichten je zoektocht hervat.

6. Stel jezelf open voor de mogelijkheid dat je meer (aan)kunt dan je nu denkt.

7. Visualiseer datgene wat je wilt, hoe ziet de nieuwe situatie eruit? Wat zie je, wat voel je? Schrijf dit op papier.

8. Denk in mogelijkheden en niet in problemen.

9. Begin bij de eerste stap. Je hoeft niet in een keer bij je einddoel te zijn, iedere kleine stap brengt je dichter bij wat je uiteindelijk wilt bereiken.

10. Actie! Stel jezelf iedere dag een klein doel. Bijvoorbeeld 2 mensen uit je netwerk benaderen of één goede brief schrijven.

Kom afspraken met jezelf na, dat vergroot je zelfvertrouwen!

Niet iedereen is rouwig om het verlies van zijn baan. Voor sommigen is het een zegen en zij zien het als een kans voor een nieuw begin. Het verlies van je baan is gemakkelijker te accepteren als je het positieve ervan ziet. Stel jezelf een aantal vragen:

  • Wat kun je leren van deze ervaring?
  • Welke kansen heb je nu je je baan kwijt bent?
  • Durf je nu wel het roer om te gooien? Iets wat je niet durfde toen je je baan nog had?

Hoe ga/ging jij om met het verlies van jouw baan?

Geef hieronder jouw tips voor mensen die hun baan hebben (noodgedwongen) hebben verloren.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

 

Geef een reactie