KLIK HIER VOOR 4 UUR GRATIS COACHING: VOOR MENSEN MET MAX. MBO-2 (STAP ONTWIKKELADVIES).

Van baan veranderen? Vijf moedige tips voor meer werkgeluk

Home/Loopbaancoaching/Van baan veranderen? Vijf moedige tips voor meer werkgeluk

Van baan veranderen? Vijf moedige tips voor meer werkgeluk

Rondom de jaarwisseling neemt het aantal zoekopdrachten op vacaturesites enorm toe. Blijkbaar staat het verkrijgen van een nieuwe baan bij veel mensen hoog op het verlanglijstje. In mijn praktijk voor loopbaancoaching & outplacement spreek ik veel mensen die wel willen wisselen maar niet goed durven.

Ik merk dat mijn cliënten de overstap in hun hoofd veel te groot maken en daarnaast niet goed durven te pionieren. Voor het verwerven van een nieuwe baan is lef nodig en je moet uit je comfortzone durven stappen.

Vaak spelen mensen al jaren met de gedachte om te wisselen maar komen ze niet tot actie. Ze blijven deuren voor zichzelf dichtgooien en kunnen alleen maar redenen bedenken waarom iets niet kan. Ze troosten zich met gedachten als: ach, ik heb het best goed of er zijn wel ergere dingen in de wereld. Maar toch blijft er altijd iets knagen en om de zoveel tijd steekt dat ongemakkelijke gevoel toch weer de kop op.

De mooiste uitspraak van een van mijn cliënten was:

“ Ik zit hier op het rode pluche met gouden handboeien om.”

Maar maakt dat je ook gelukkig? Hierbij 5 moedige tips én een bonustip om toch iets met je onderbuikgevoel te doen:

Tip 1: Wat is de reden dat je wilt wisselen?

Zorg dat je goed weet wat je mist in je huidige baan. Gaat het om salaris, uitdaging, werksfeer, flexibiliteit of juist autonomie, persoonlijke ontwikkeling of erkenning en waardering voor je inspanningen? Ambieer je misschien een internationale carrière? Of ben je simpelweg uitgekeken op je huidige werk en toe aan een nieuwe werkomgeving? Zodra je weet wat je mist, weet je ook beter waar je naar op zoek moet bij je toekomstige werkgever.

Tip 2: Zorg voor focus

Het is belangrijk om focus aan te brengen in je zoektocht. Ik zie vaak op LinkedIn voorbij komen: ik sta open voor een nieuwe uitdaging! En als je dan vraagt, wat zoek je precies? Dan kunnen mensen dat niet goed onder woorden brengen. Maar als jij zelf al niet goed weet wat je wilt, kan een ander je ook niet helpen. Probeer dus focus aan te brengen in je zoektocht en maak een wensen- en eisenlijst waar jouw nieuwe functie/werkgever aan moet voldoen.

Als je weet wat je wilt, ga je de kansen (die er misschien altijd al wel waren) ook echt zien.

Tip 3: Ga op verkenning

Heb je voor jezelf helder naar wat voor soort baan en in welke branche je op zoek wilt gaan? Benader mensen uit je netwerk die wellicht iets voor je kunnen betekenen en zorg ervoor dat je bij hen in beeld komt. Drink (online) kopjes koffie met mensen en vraag naar hun werkdag. Informeer naar de leuke en minder leuke kanten van hun werk. Vraag om tips en advies maar nooit direct om een baan.

Tip 4: Verklein het gat tussen je wensberoep en je huidige cv

Probeer werkervaring op te doen binnen het werkveld van je interesse. Organiseer een werkervaringsplaats, een deeltijdstage, een meeloopdag of vrijwilligerswerk en plaats deze ervaring prominent op je cv. Hiermee laat je zien dat je daadwerkelijk interesse hebt en gemotiveerd bent. Kijk ook eens of het volgen van een gerichte vakopleiding ervoor kan zorgen dat je cv beter aansluit bij je wensberoep.

Tip 5: Zoek een maatje of schakel een professional in

Een carrièreswitch is niet altijd even gemakkelijk. Het vergt behoorlijk wat lef en doorzettingsvermogen. Het kan helpen om een maatje te vinden die ook op zoek is naar ander werk. Zo kun je elkaar helpen met het schrijven van een goed cv, het schrijven van de juiste motivatiebrief en het oefenen van sollicitatiegesprekken.

Lukt het überhaupt niet om je carrière wensen in kaart te brengen? Roep dan de hulp in van een professional. Een loopbaanadviseur kan je helpen om ervoor te zorgen dat jouw carrièreswitch succesvol wordt zodat jij weer met plezier naar je (nieuwe) baan gaat!

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Bonustip: download jouw reisgids

Wil je serieus op je eigen tempo onderzoeken waar je die baan vindt die écht bij jou past? Download dan het e-book Vind de baan die écht bij je past met een praktisch 6 stappenplan.

Download jouw gratis e-book

Geef een reactie