KLIK HIER VOOR 4 UUR GRATIS COACHING: VERBETEREN VAN JE SOFT SKILLS.

Vakantie en loopbaan: een perfecte combinatie?

Vakantie en loopbaan: een perfecte combinatie?

Ben je net terug van je zomervakantie? Of ligt er nog een mooie reis in het verschiet? Misschien heb je juist besloten om gewoon thuis te blijven. Hoe dan ook, voor veel mensen is vakantie het moment om even rustig aan te doen. Even uitzoomen en van een afstandje naar je loopbaan kijken. Iets wat beter in rust lukt dan wanneer je van zoom-meeting naar zoom-meeting en van het ene overleg het andere ingaat. Je vakantie is een prima tijd om aan je loopbaanplan te werken. En ik vertel je graag hoe.

Vakantie: tijd om op te laden

Voordat je op vakantie gaat, is het vaak extra druk omdat je nog een aantal dingen wilt opleveren. De laatste e-mails beantwoorden en natuurlijk je werk netjes achterlaten voor collega’s en klanten. En dan eindelijk is het vakantie, tijd om op te laden. Op jouw manier. Sommigen slapen wat extra bij, anderen gaan lekker bakken in de zon en weer een ander trekt met rugzak de bergen in. Het is maar net waar je energie van krijgt.

Reflectietijd: belangrijk voor je loopbaanplan

Naarmate de vakantiedagen vorderen zul je zien dat er weer wat ruimte ontstaat om na te denken over je werk. Vaak popt de vraag op: zit ik op de juiste plaats en wat wil ik voor de toekomst? Dit noemen we reflecteren. Reflectietijd is ontzettend belangrijk voor je loopbaan.

Loopbaanplan: nu en later

Naast je focus op je huidige projecten, moet je ook kunnen anticiperen op de toekomstige arbeidsmarkteisen om een expert te blijven in je werk. Dat betekent niet dat je al je vakantiedagen geheel moet spenderen aan je carrièreplanning, maar het kan wél een belangrijk element van je vakantieperiode vormen. De zomervakantie is hier een mooi moment voor. Is dat dit jaar niet gelukt, dan zijn Kerstmis, de jaarwisseling of je verjaardag misschien natuurlijke momenten om de balans op te maken.

Toekomstbestendigheid carrièreplan toetsen

In je loopbaan is het belangrijk om aanwezig te zijn in het hier en nu maar ook om stil te staan bij de toekomst. Wat zijn de arbeidsmarktontwikkelingen en zijn deze van invloed op mijn huidige baan? Wat zijn de nieuwe trends en pas ik daarin? Voel ik mijn vuur nog branden voor het werk dat ik doe of is er iets veranderd? Maar check ook of je kennis nog up-to-date is of dat bijscholen je positie op de arbeidsmarkt juist verbetert. Je mag eigenlijk nooit in slaap vallen als het gaat om je carrièreplanning. Probeer ontwikkelingen te volgen en werk aan een plan B mocht er toch iets onverwachts gebeuren in je huidige baan.

Ken je behoeftes, drijfveren en talenten

Na je vakantie ga je weer fris en opgeladen aan de slag. Sommige mensen verliezen het vakantiegevoel al binnen een week dus ik hoop dat het jou lukt dat fijne gevoel iets langer vast te houden. Maar uiteindelijk zit je na een maand vaak toch weer terug op je oude niveau qua geluk, energie en motivatie. Klik hier voor de 10 tips om je vakantiegevoel langer vast te houden.

Merk je dat de balans tussen energie geven en ontvangen niet meer oké is op je werk? Of dat het werk dat je doet niet meer goed bij je past? Dan kan het zinvol zijn om dit eens verder te onderzoeken met een Talent Motivatie Analyse. Deze analyse maakt helder waar je behoeftes, drijfveren en talenten liggen. Op deze manier kun je beter ‘woord’ geven aan wat je belangrijk vindt in je werk zodat je gerichter op zoek gaat naar de baan die wel bij je past.

Heb je interesse of heb je nog vragen? Neem dan even contact met me op.

Deel dit artikel met je netwerk

Geef een reactie

Titel