KLIK HIER VOOR 4 UUR GRATIS COACHING: VERBETEREN VAN JE SOFT SKILLS.

Sinds kort ben ik gecertificeerd voor het afnemen van de DNA-testen van Nutri Gene. Omdat ik zelf heel erg nieuwsgierig was naar deze test heb ik snel een buisje met speeksel ingeleverd en opgestuurd naar Mijn Labtest. Zij sturen dit weer door naar een laboratorium in Scandinavië. Hieronder deel ik mijn persoonlijke bevindingen met je.

Wat levert de test op?

Deze DNA test helpt je om meer inzicht te krijgen in welke leefstijlinterventies het meeste effect op jou hebben. Een DNA Leefstijl test onderzoekt alleen de genen die verband houden met voeding, sport en leefgewoonten. Er komen dus ook geen ziektebeelden uit. Volgens recent onderzoek zijn onze genen voor 50 procent verantwoordelijk voor onze fysieke eigenschappen. De andere 50 procent wordt bepaald door onze leefstijl en omgevingsfactoren. Met de DNA speekseltest worden dus de persoonlijke risicopunten in kaart gebracht.

Op basis van de testexemplaren ontvang je praktische adviezen voor je leefstijlinterventies. Het afstaan van je DNA gaat simpel met een eenvoudige speekseltest. En de verwerking ervan duurt:

 • 5 weken na verzending ontving ik het digitale rapport.
 • 7 weken na verzending ontving ik het boekwerk met mijn persoonlijke leefstijlplan.

Mijn rapport in bullets

 • Ik ben een Mediterraans type. De voeding die daarbij hoort is met name veel vette vis, gevogelte, noten, zaden, groente en fruit. Gelukkig maar, want dit is inderdaad waar ik het meeste van houd. Dat klopt dus.
 • Wat me enigszins verraste is dat mijn genen aangeven dat ik een ochtendmens ben. Ik kan niet zeggen dat ik chagrijnig ben in de ochtend maar doorgaans floreer ik toch ook aardig in de avond. Dit vond ik een interessante uitslag waarover ik nog aan het nadenken ben.
 • Verder wordt mij afgeraden om ooit nog te diëten omdat ik door mijn ongunstige genen een grote kans heb, dat mijn gewichtsverlies weer terugkomt. Yes, helaas is dit herkenbaar. Zelf pleit ik ook voor structurele, kleine veranderingen in leefstijl en het creëren van een nieuw normaal voor wat betreft voedingsgewoontes.
 • Ook mag ik iets meer vitamine B6 en B9 tot me nemen en geven mijn genen een grote gevoeligheid voor zout aan. Dit is zeker een punt van aandacht.
 • Leuk om te lezen vond ik dat de verwerking van alcohol, cafeïne, lactose en gluten, geen problemen opleveren dus daarin hoef ik geen radicale veranderingen in aan te brengen. Al ben ik zelf van mening dat al deze producten met mate moeten worden genuttigd.
 • Interessant ook dat er uit mijn DNA kan worden afgelezen of ik een vechters of vluchterstype ben. Ik kom als vechter uit de strijd en dat betekent dat ik mijn hoofd koel kan houden en me kan focussen in stressvolle  situaties. Doordat ik een vechterstype ben, zal ik waarschijnlijk meer risicovolle beslissingen nemen in het leven. Voor mij herkenbaar.
 • Verder zou ik volgens mijn genenanalyse iets trager verouderen dan gemiddeld, is dat nog eens goed nieuws!
 • Ook heb ik inzicht gekregen in mijn LDL en HDL cholesterol, triglyceriden, bloedsuiker, omega-3 stofwisseling en nog veel meer.
 • In de analyse staat ook nog welke sporten bij mij passen. Die aanbevelingen kloppen als een bus.
 • En wat mijn reactie is op koolhydraten, eiwitten, vetten.

Handig: voedingsmiddelenlijst

Aan het einde van het rapport zijn er voedingsmiddelenlijsten opgenomen. Die zijn zo opgesteld dat je precies kunt zien welke voedingsmiddelen je extra mag eten om bijv. aan voldoende zink, B6 of vitamine D te komen. De lijsten helpen je dus enorm om bewuste keuzes te maken en je lichaam precies dat te geven wat het nodig heeft. Er gaat hier niet om supplementen-adviezen.

Conclusie

Ik ben tot veel nieuw inzichten gekomen en weet nu nog beter waar ik op mag letten. Ik kan nu bewuster kiezen voor bepaalde voedingsmiddelen en deze stapsgewijs integreren in mijn leefstijl.
Neem gerust contact met me voor advies als je zelf zo’n test overweegt. Of kijk eens naar de leefstijltrainingen op mijn website.

 

Titel