8 tips om je comfortzone te verlaten

Home/Loopbaancoaching/8 tips om je comfortzone te verlaten

8 tips om je comfortzone te verlaten

Waar wil jij later geen spijt van hebben?

De wereld om ons heen verandert continue, oude regels worden herschreven en dingen waarvan we dachten dat ze nooit zouden veranderen, doen dat wel. Veel mensen vinden verandering niet fijn, ze voelen zich er ongemakkelijk bij en raken uit balans. Hoe komt dat toch? Waarom blijven mensen graag in hun comfortzone hangen? En is dat verstandig? Of is het ook gezond soms de weerstand op te zoeken?

De comfortzone is over het algemeen een plek waar ons talent zich niet ontwikkelt. Want persoonlijke groei en ontwikkeling vragen ons om onze angsten los te laten om nieuwe dingen te ontdekken het onbekende aan te gaan. En dat is spannend.

Ideeën hebben we genoeg, we fantaseren er op los. We denken er vaak over om het roer om te gooien door naar het buitenland vertrekken om daar een bed & breakfast te beginnen of bijvoorbeeld ontwikkelingswerk gaan doen. Maar het ontbreekt ons soms aan actie. En zonder actie, gebeurt er niets, helemaal niets.

Je comfort zone is jouw mentale beeld over dat wat jij wel en niet kunt. Je comfort zone is dat plekje waar jij je prettig en veilig voelt. De meeste mensen durven hem vrijwel nooit te verlaten. Je verlaat je comfort zone zodra je je (plotseling) gaat begeven in situaties die je nooit eerder hebt meegemaakt en waarvan je niet weet of je het kunt of niet. Kortom: alles wat je nooit eerder hebt gedaan of meegemaakt ligt potentieel buiten je comfort zone.

Je kunt er vanuit gaan dat iedereen die iets ‘groots’ gedaan heeft, uit zijn of haar comfortzone is gestapt. Of het nu gaat om het maken van een wereldreis, het kiezen voor zelfstandig ondernemerschap of het winnen van een gouden plak. Buiten de comfortzone zijn de meeste beloningen te halen, that’s where the magic happens.

 

8 tips voor verandering!  

1. Dromen durven doen. Veel mensen blijven dromen, maar deze worden niet vanzelf werkelijkheid. Maak je dromen concreet door er een stappenplan van te maken. In dromen kan alles dus droom groot!

 2.  Iedere grote verandering begint met een eerste kleine stap. Groot denken is prima maar je hoeft niet in 1x het roer om te gooien. Kleine stappen nemen is prima, zolang je acties maar een bijdrage leveren aan je einddoel. Zeg bijvoorbeeld niet meteen je baan op om voor jezelf te gaan starten. Maar start voor jezelf in fases zodat je het financiële risico beheersbaar houdt.

3. Actie en planning. Maak een realistische tijdsplanning en van je stappen en verplicht jezelf             iedere week 3 acties te doen die bijdrage aan je doel. Zet je gedachte om in dade

4. Luister niet naar je ‘interne criticus’ die tegen je zegt: Je leven is toch prima zo, je kan het niet! Niemand zit op jou te wachten.

5. Geloof in je eigen kracht. Dat vraagt wel de baas te zijn over je eigen gedachten en emoties. Merk hoe een deel van jezelf het liefst wil dat je in je comfort zone blijft hangen. Dit is het deel van jou dat doodsbang is voor onzekerheid. Door jezelf duidelijk te maken dat deze onzekerheid in de meeste gevallen niet rationeel is, kun je jezelf verder brengen.

6. Luister niet naar de ‘externe’ kritiek uit je omgeving. Heb lak aan wat andere mensen denken, maar vaar je eigen koers.

7. Accepteer teleurstellingen. Die horen er ook bij als je uit je comfortzone treed. Maar als je een andere baan wilt hebben bijvoorbeeld en je krijgt de functie niet, dan is er in wezen aan de huidige situatie niets veranderd: je hád m niet en hébt om óók niet. (Pas als je iets kwijt raakt is het wat anders.)

8. Deel je plannen,zo kan je omgeving je stimuleren. Mensen vinden het heerlijk om een ander te helpen en je staat versteld wat voor mogelijkheden zich voordoen als je aangeeft wat je wilt bereiken.

 

Conclusie

Je zult merken dat een deel van jou wil ontdekken, een ander deel wil zekerheid en behoedt je ervoor je comfort zone te verlaten.

Waar wil jij later in je leven geen spijt van hebben? Stem je je keuzes/ gedrag hierop af? Draagt je huidige gedrag bij aan je uiteindelijke doel?

 

Interessant? Deel dit artikel met je netwerk

Deel dit artikel met je netwerk

Geef een reactie

Titel